Kategória: Soccer Cup without Drugs

„A bajnokság egy nagy szeretetparty” Kupával tért haza Olaszországból a Megálló Csoport csapata

kupa


A legkülönbözőbb kultúrával, háttérrel emberek milliói nézik hétről-hétre, estéről-estére. Rengetegen játsszák, szeretik, beszélnek róla, foglalkoznak vele, fogadnak rá, támogatják, követik nyomon. Szinte nincs olyan területe a világnak, ahol ne lelkesednének érte. Hatalmas indulatokat gerjeszt és szabadít fel, megszeretteti a „fair play-t”, győzni, veszíteni egyaránt megtanít, csakúgy, mint érdek, tét nélkül játszani. Így máris érthető, miért használható terápiás eszközként a futball, miért használja a Megálló Csoport és számos más szervezet is világszerte. De vajon honnan ez a varázserő?

Talán attól válik ennyire különlegessé, hogy terápiás felhasználásában nem a másik legyőzése a cél, sokkal nagyobb hangsúly esik a megtett erőfeszítésekre, intenzív élményekre, koncentrációra, kitartásra, a képességek kibontakoztatására, arra, hogy tisztán megfogalmazott, világos szabályokat kell betartani és betartatni. A játék így igazságossá, és minden könnyedsége, élvezetessége mellett morális küzdelemmé, fejlődési folyamattá lényegül.

A Megálló Csoport csapata hosszú évek óta aktívan részt vesz ebben a fejlődési folyamatban, a szokásos pénteki foci mellett rendszeres látogatója a nemzetközi drogellenes futball tornáknak is. 2011-ben Triesztben kapta a meghívást a mostani, dél-olaszországi versenyre, ahonnan ismét kupával tértek haza a drogfüggőségből felépülni akaró játékosok. A Leccében megrendezett Testa nel Pallone (Fej a focilabdában) futball-bajnokság – az ottani pszichológiai és mentálhigiéniai kutatóintézet szervezésében -, annak a versenysorozatnak a része, amellyel rendszeresen megemlékeznek Franco Basiglia pszichiáter „forradalmáról”. Basiglia volt az egyik legbefolyásosabb olasz szaktekintély a 20. században: az általa elindított pszichiátriai reform során az elmegyógyintézetek zárt ajtós, kizárólag gyógyszerekre építő rendszerén túllépve megjelentek Olaszországban a terápiás közösségek és ezzel együtt egy emberközpontúbb, hatékonyabb módszer a pszichiátriai és drogfüggő betegek kezelésében.

Ennek a „reformnak, határmegnyitásnak” – mely más és más formában szinte a világ minden táján lezajlott -, hosszú távú következménye az is, hogy immár a futball és az egyéb élmény-alapú technikák is beléphettek a terápiás formák közé, újra és újra sikerélményeket biztosítva a felépülőben lévőknek. Leccében most közel harminc csapat mérhette össze tudását, összetartását, kitartását. A nemzetközi esemény alkalmat biztosított a szociális integráció területén működő szervezetek közötti párbeszédre, egymás szakmai munkájának megismerésére, módszer- és tapasztalatcserére is. A szervezők célja az volt, hogy a legkülönbözőbb típusú csapatokkal támasszák alá a „játék mindenkié” alapelvet: nők, férfiak, kliensek, segítők, pszichiátriai betegek és drogfüggők egyaránt labdába rúghattak,  az olasz tenger partján, perzselő napfényben.

A Megálló Csoport Alapítvány részvétele a leccei, nemzetközi futball-kupán nem valósulhatott volna meg nagylelkű adományok nélkül. Ezúton is köszönjük a VIII. kerületi Önkormányzatnak, a Magyar Addiktológiai Társaságnak és Kiss Tibornak, a Quimby együttes frontemberének, hogy játszhattunk, tanulhattunk, fejlődhettünk. 

Rúgd ki magadból!

MAT

 

A MAT (Magyar Addiktológiai Társaság) 2011-es siófoki kongresszusán bemutatkozott a Megálló Csoport és a Leo Amici Alapítvány Foci van, és kész című filmje. És hogy mi köze a focinak az addiktológiához?

Sokaknak talán a kanapé-tévé-sör kombináció ugrik be elsőre, ha a focira gondolnak, pedig e népszerű sportnak van ezernyi sokkal izgalmasabb oldala is: lehet verseny, életcél, játék, terápiás foglalkozás, csapatépítés; megtanít küzdeni, másokra figyelni és rájuk hangolódni, erősíti a kitartást, az őszinte kommunikációt, segít megismerni önmagunkat, sikerélményt ad és levezeti a feszültségeket. Ha mindez nem lenne elég: úgy kerülünk tőle önfeledt, felfokozott állapotba, hogy közben „vegyszermentes marad az élet”.

A Megálló Csoport focitörténelme egyidős magával az alapítvánnyal. A játékos terápia azóta kinőtte magát: ahogy a siófoki kongresszus előadótermében két asztalt megtöltő relikvia-gyűjtemény is ékesen bizonyította, a Megálló és a Leo Amici Alapítvány csapata mostanra rengeteg sikert, utazást, elismerést, közös élményt tudhat maga mögött. A 35 perces film ezekből villant fel néhány fontos állomást, miközben megszólalnak azok, akiknek a változáshoz nagy lendületet és erőt adott a sokoldalú bőrlabda (no persze nem a kanapéról nézve).

A magyaroké a kupa a 2011-es “Marco Cavallo” Bajnokságon!

trieste_featured
A “Marco Cavallo” azaz Marco lova egy kék ló, ami  Franco Basglia (1924-1980) “forradalmát” jelképezi. Basaglia volt a legbefolyásosabb olasz pszichiáter a 20. században nevéhez kötődik az a pszichiátriai reform melynek során eltörölték az elmegyógyintézetek, zártosztályok rendszerét.* 

A “Marco Cavallo” Kupával nem csak Basiglia emléke előtt tisztelgünk, hanem egy olyan egyedülálló labdarúgó eseményen veszünk részt, mely képes katalizálni a polgári részvételen, a különféle területeken működő nemzeti és nemzetközi szervezeteken keresztül a kiszolgáltatott emberek társadalmi integrációját. “A bajnokság egy nagy party, ahol mindenki nyomás és teljesítmény kényszer nélkül játszik.”

Szeptember 9. és 11. közötti három napban két pályán több mint 37 mérkőzést láthattak az érdeklődők.
A csapatokat a szociális integráció területén működő szervezetek, alapítványok állították fel, azokban “felhasználók” azaz kliensek, önkéntesek, segítők, férfiak és nők, sportolók egyaránt játszottak. A szervezők célja volt, hogy a különböző csapatformulákkal is elősegítsék a tapasztalatcserét, szocializációt. 

A Marco Cavallo Bajnokságot a magyar Megálló Csoport csapata nyerte meg.
A magyar csapat a Fabio Baldas -korábbi nemzetközi játékvezető- által vezetett döntőben 4-2 re kemény küzdelemben legyőzte a tavalyi bajnokot és házigazdát. A Polisportiva FUORIC’ENTRO így az ezüst érmet szerezte meg. Edzőjük Bruno Opatti, elismeréssel szólt a Megállóról, csapatuk Alex Vespignani technikás játékával végigsöpört a selejtezőkön, a fékezhetetlen csapatot egyedül a Megálló volt képes legyőzni a döntőben.

A 3. helyet a trieszti REAL ANDRONÁNAK a mérkőzés utolsó pillanatban lőtt góllal sikerült megnyernie 2-1 re a “SOCIALMENTE UTILE F.C.”  - PORDENONE ellen, akik a legyőzhetetlen magyarok miatt kényszerültek a 3. helyért való küzdelemre.

A Fair Play Kupát a Pontedera-Volterra csapata kapta, akik annak ellenére is eljöttek a bajnokságra, hogy útjuk során autóbalesetet szenvedtek.

A női csapatok döntőjében Polisportiva FUORIC’ENTRO-Out nyerte meg 3-2-re a TEAM Mark Knight csapata ellen..
VÉGEREDMÉNY: 

1)    “MEGALLO GROUP  BUDAPEST” –  BUDAPEST/PÉCS  (UNGHERIA)
2)    “POLISPORTIVA FUORIC’ENTRO” – TRIESTE
3)    “REAL ANDRONA” – TRIESTE
4)    “SOCIALMENTE UTILE F.C.”  - PORDENONE
5)    “POLISPORTIVA 2001” – GORIZIA
6)    “E’ VENTO NUOVO” – UDINE
7)    “PONTERRA” –  PONTEDERA/VOLTERRA
8)    “LI VAGNUNI SALENTINI”/”DAGGHE DE TACCU ZENA”- LECCE/GENOVA
9)    “VILLAGGIO DEL FANCIULLO” – TRIESTE
10)     “TALPALEPROTTI”- BARCELLONA POZZO DI GOTTO (MESSINA)
11)     “ERGON DI STAZZANO” – ALESSANDRIA
A 14. Marco Cavallo Kupát a Polisportiva Fuoric’entro szervezte együttműködve
A Trieszti Önkormányzattal, Autonóm Velencei Régió Sportminiszterével, az Olaszországi Labdarúgó Szövetséggel, valamint a Trieszti Egészségügyi Hivatallal. Közreműködött a
Casali Alapítvány, támogatók a BCC Staranzano Bank, a Coca Cola és a Givova sportszergyártók voltak.

14. “Soccer Without Drugs” kupa

swdc_featured

A Madrid melletti Guadalajara-ban egy fantasztikus tornán vehettünk részt, ahol egészen a döntőig meneteltünk. Csapatunk óriásit futballozva végül ezüstérmet szerzett, és nagyon sok élménnyel gazdagodott…

VÉGEREDMÉNY

1. Proyecto Home Baleares (Spanyolország)
2. Leo Amici (Magyarország)
3. Tannenhof Berlin (Németország)
4. Proyecto Hombre Guadalajara (Spanyolország)
5. Haize Gain (Spanyolország)
6. Doroga/Insight (Ukrajna)
7. Login (Ausztria)
8. Villa Renata (Olaszország)
9. Fundacion Zaragoza (Spanyolország)
10. Haus Weitenau (Németország)
11. Grüner Kreis (Ausztria)

Nagyon köszönjük a támogatást!
A Leo Amici, a Megálló Csoport és valamennyi játékosunk nevében ezúton is szeretnénk megköszönni Kiss Tibor (Quimby), Polics József (Komló Polgármestere) és Demetrovics Zsolt (Magyar Addiktológiai Társaság) nagylelkűségét, akik adománnyal segítettek csapatunkat, egyúttal hozzájárultak eme nagyszerű sikerhez.


Csoportkép a Bernabeu előtt


Rögtönzött esti koncert a Villa Renata jóvoltából


Színpadon az esüstérmes magyar csapat


Záróünnepség a guadalajara-i rehab központban

További információk:


Világszám: ezüstérmes a magyar csapat!

featured_dijatado

Soccer Cup without Drugs, Guadalajara

A csütörtöki 7:4-re megnyert elődöntőben szinte extázisban futbalozott csapatunk. A Guadalajara-i alakulat nemes ellenfélnek bizonyult, de nem volt ellenszere a szenzációsan játszó magyarokkal szemben. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy a hazai szurkolók a mérkőzés után állva tapsolták meg csapatunkat.
Az elődöntő másik párosításából a Mallorcai csapat került ki győztesen, akik 3:2-re múlták felül a múlt évi győztes berlini Tannenhof-ot.

A felfokozott hangulatú és tömött lelátók előtt lejátszott döntő első félidejében csapatunk végig partiban volt a kimondottan stílusosan futballozó Baleárokkal szemben. A régi és új baszk barátainknak köszönhetően pedig a lelátón többször felcsendült a L – E – O  – A – M – I – C – I rigmus. A második félidőben aztán kijött a két csapat közötti különbség, és a Mallorcai csapat megérdemelten hódította el a vándorkupát.

MÉRKŐZÉSEK

ELŐDÖNTŐ

Leo Amici vs. Proyecto Hombre Guadalajara 7:4 (4:2)
Bóday – Kis, Szirony – Mihaldinecz, Szita, Korda – Brávácz
Cserék: Olaszy, Oláh, Győri, Bogár
Gólszerzők: Kis (2), Korda (2), Brávácz (2), Szita

DÖNTŐ

Proyecto Home Baleares vs. Leo Amici 7:1 (2:1)
Bóday – Kis, Szirony – Mihaldinecz, Szita, Korda – Brávácz
Cserék: Olaszy, Oláh, Bárányos, Bogár, Győri
Gólszerző: Szita